Wanneer kun je meetrainen?

  • Als jezelf en je hond zonder problemen ongeveer 5 kilometer kunnen hardlopen.
  • Als je hond ongeveer 1 jaar oud is.

Je kunt bijna met elk ras canicrossen, mits de hond gezond en (bijna) volgroeid is. Er zijn wel rassen waarbij het belangrijk is dat je goed let op de belastbaarheid van de hond, bijvoorbeeld (zeer) grote honden, honden met een lange rug of honden met een korte snuit. Bij deze honden letten we extra goed op wat de hond wel en niet kan. Tenslotte moet de hond het wel leuk vinden om samen met zijn baas door de natuur te rennen, maar dit is vaak geen probleem. Tijdens de trainingen staat het plezier en het welzijn van de honden altijd voorop!

Trekken aan de lijn

De meeste hondeneigenaren hebben er veel training en energie in gestoken om hun hond netjes aan een ontspannen lijn te leren lopen. Tijdens canicross mag de hond juist trekken. Een veel gestelde vraag is dan ook of canicross niet ten koste gaat van het netjes volgen. Dit gaat prima samen, aangezien de hond goed onderscheid kan maken tussen canicross en wandelen aan een onspannen lijn. Beide activiteiten vinden in een hele andere situatie en onder andere omstandigheden plaats. Tijdens canicross loopt de hond namelijk in een speciaal canicross tuig en ook de baas is gestoken in zijn hardlooptenue. Tijdens het wandelen draagt de hond een halsband of een ander tuig en loopt de baas in zijn wandelkleding. Onze ervaring is dat honden dit onderscheid heel goed leren maken. 

Een bijkomend voordeel van het trekken aan de lijn is dat de spieren van je hond zich sterker gaan ontwikkelen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de hond en vermindert de kans op blessures.

Trainen in een groep

Trainen in een groep is allereerst erg gezellig en leuk, zowel voor baas en hond. Met elkaar lekker actief in de natuur en je deelt al 3 gezamenlijke hobby's: honden, hardlopen en natuur. Het voordeel voor de hond is dat het trainen in een groep extra kan motiveren, vooral bij het trekken. Niet elke hond trekt namelijk uit zichzelf of heeft dit überhaupt niet geleerd. Honden vinden het vaak erg leuk om achter een andere hond aan te rennen of elkaar in te halen, het zogenaamde 'haas-effect'. Daarnaast kan canicross ook een positieve invloed hebben op het sociale gedrag van de hond. De hond leert om in een groep met andere honden te lopen en bijvoorbeeld andere honden netjes te passeren. Basisregel is wel dat we de honden onderling altijd voldoende ruimte geven. Ook honden die andere honden of mensen minder leuk vinden zijn welkom. Hier houden we rekening mee! Tijdens de training besteden we aandacht aan het goed begeleiden van bazen met hun honden.

Doordat je hond in de groep vaak beter trekt, ga je zelf ook harder terwijl dit verhoudingsgewijs minder inspanning kost. In het begin kan dit even wennen zijn, maar al snel geeft dit een enorm gevoel van snelheid en vrijheid. 

Wat leert de hond tijdens een canicrosstraining?

Je hond leert vooral:

  • beheerst te trekken;
  • een sociale omgang met de andere honden in de groep, bijvoorbeeld elkaar (links) inhalen zonder uit te vallen of op een andere manier ongewenst gedrag te vertonen;
  • een aantal canicrosscommando's.

Bij canicrosscommando's kun je denken aan:

  • trekken: "gogogo" of "hike";
  • linksaf: "links" of "haw";
  • rechtsaf: "rechts" of "gee";
  • stoppen met trekken: "stop" of "whoa".

We delen graag onze ervaringen, dus wil je meetrainen? Neem dan eens contact met ons op.