Hoe is het allemaal begonnen?

 

Honden worden al sinds mensenheugenis gebruikt als trekkracht. Er zijn aanwijzingen dat men al in de prehistorie gebruik maakte van honden voor het trekken van een slee gemaakt van hertengeweien. En in elk geval vanaf de 15e eeuw werden honden in sneeuwrijke gebieden gebruikt voor het trekken van kleine sleeën voor met name het transport van goederen. 

 

In ons eigen land werden er vroeger honden gebruikt voor het trekken van hondenkarren, waarbij een hond onder een handkar in een tuig liep en zo de kar voort trok. Sinds 1911 is dit niet meer toegestaan. 

 

Canicross is ontstaan in Canada in de vroege jaren 1900. De sledehonden werden, als er geen sneeuw lag, al lopend getraind door hun musher. In België en Frankrijk is de sport al bekend sinds eind jaren 80, begin jaren 90. In 2004 vond in Nederland de eerste canicrosswedstrijd plaats. Sinds 2009 worden er onder de naam Canicross Nederland officiële canicrosswedstrijden georgaiseerd. Sinds 2012 is Canicross Nederland de representant voor de Europese Canicross Federatie (ECF). 

 

In Nederland wint de sport de laatste jaren aan populariteit. Verspreid over het land zijn een groot aantal lokale trainingsgroepen. Regelmatig worden er ook canicrossloopjes georganiseerd, waarbij canicross als aparte klasse aansluit bij lokale crosslopen/wedstrijden. Daarnaast worden er jaarlijks ook meerdere officiële canicross wedstrijden georganiseerd.