Uitrusting

Wat heb je nodig om te gaan canicrossen?

Een goede canicrossuitrusting bestaat uit:

  • een tuig voor je hond;
  • een heupgordel voor jezelf;
  • een elastische lijn om je te laten trekken;
  • en een paar deugdelijke hardloopschoenen.


Hondentuig
Wij maken gebruik van hondentuigen die speciaal voor het canicrossen zijn ontworpen en waaraan de meeste canicrossers de voorkeur geven. Hierbij bevindt zich het punt waar de (elastische) lijn aan het tuig wordt vastgemaakt ter hoogte van de staartaanhechting van de hond. Het tuig is zodanig vorm gegeven dat je hond vooral trekt met de voorborst en schouderpartij. Het tuig sluit volledig aan op het lichaam van de hond, zonder gespen of metalen onderdelen. Het geeft de hond een optimale bewegingsvrijheid zonder belemmeringen voor gewrichten of luchtwegen. Tevens is het tuig zo ontworpen dat de hond zijn schouders vrij kan bewegen en optimaal kan gebruiken.

Heupgordel
Een gordel rond de heupen geeft minder risico op rugblessures. Vergis je niet in de trekkracht van je hond en de schokken en klappen die je soms krijgt op een ruig stukje bospad met boomwortels, takken en kuilen, laat staan bij de reactie van je hond als jullie een onverschrokken haas of konijn tegenkomen. Je heupen kunnen dit beter opvangen dan je rug. Een brede gordel ter hoogte van de heupen, bij voorkeur met beenriempjes, geeft meer steun en verdeelt de (trek)krachten beter over het lichaam. De riempjes rond de benen geven de mogelijkheid om de hoogte van de gordel precies af te stellen en voorkomen dat de gordel tijdens het hardlopen toch naar boven schuift. Ervaring leert dat je de riempjes om je benen eigenlijk niet bemerkt.

Elastische lijn
Gebruik altijd een verende lijn met een krachtig/stug elastiek en een lengte van ongeveer 2 meter. Het elastiek fungeert vooral als een schokdemper. Met een kortere lijn loop je te dicht op je hond en dit is gevaarlijk omdat je te weinig zicht hebt op de ondergrond en daardoor te laat ziet welke obstakels er onder je hond vandaan komen. Bovendien bestaat het risico dat je bij een te korte lijn struikelt over je hond als deze plotseling inhoudt of stil blijft staan. Het nadeel van een te lange lijn is, dat je onvoldoende controle hebt over de hond of de hond te ver voor je loopt. Vooral bij het nemen van bochten is dit niet prettig. Ook kan het soms nodig zijn om de hond even snel bij je nemen. 

Schoenen
Ga bij voorkeur canicrossen op hardloopschoenen met een grof profiel want je loopt bijna altijd off-road, bijvoorbeeld cross- of trailschoenen. Let op: spikes zijn in de canicrosssport verboden.